Naš sport ima stroga pravila

Elektronski sport nije za svakoga, samo je za punoletne pa dobra doza opreza uvek treba postojati
Poštovani,
S obzirom na sveopšte spominjanje video igara u medijima, odlučili smo se na obraćanje i demant vesti koje impliciraju da maloletnici stiču obuku za potencijalnu pretnju. Naime, esports je simulacija, ali i sport u usponu kao i neki “noviji” drugi sportovi. U okviru Srpskog esports saveza su klubovi/udruženja koji imaju sportsku delatnost su podložni inspekcijskim nadzorima nadležnih organa, kao i ostala udruženja na teritoriji Republike Srbije, a slična situacija je i u regionu.
Kako je vojni rok odavno ukinut, ne samo u Srbiji nego i na globalnom nivou, a igrice poput Call of Duty-a i CS:GO-a su uzele maha, nekadašnji klinci sada odrasle osobe, dobile su alternativu. Rodio se paintball, airsoft nakon njega i esports. Igrači su dobili mogućnost da iz fotelja i topline svoga doma izađu na teren, obuku uniformu i uđu barem na koji sat u likove iz igrica. Esports je sport u kojem nije bitan pol, nema novčanih barijera kao ni starosne granice (a osoba mora OBAVEZNO biti punoletna za igre koje imaju PEGI 18+ oznaku) i spaja ljude različitih svetova na virtuelnom “ratnom” polju koji se može simulirati na bilo kojem terenu. CS:GO i Call of Duty su virtuelne simulacije za razliku od paintball-a i airsofta, timskih sportova u kojem igrači replikama oružja ispaljuju kuglice ili gde se pogodak se ili beleži bojom ili “poštenjem” da kada je igrač pogođen viče “Hit” ili “Pogodak” i uniformu obeleži crvenom krpom ili platnom, a sledi mu neka vrsta kazne u smislu vraćanja na startnu poziciju uz vremensku penalizaciju.
Esports se može koristiti kao psihološka terapija jer stavlja te događaje i njene aktere u kontrolisano okruženje. Naravno, esports nije za svakoga pa dobra doza opreza uvek treba postojati. Mi kao Savez (a i ostali klubovi) sprovodimo razne edukacije, prezentacije, treninge i ostale oblike podučavanja populacije uz sve mere opreza i pravila propisanih i objavljenih na zvaničnim web stranicama.
Kao Savez izražavamo svoje najdublje saučešće porodicama svih poginulih i ranjenih u nemilim događajima u Srbiji. Kao predsednik SES-a u stalnom sam kontaktu sa savezima u regionu i komentarišemo događanja i negativna spominjanja našeg sporta u medijima te se zajedno ograđujemo od svakog korišćenja pravog ili replika oružja u nekontrolisanim situacijama u negativne svrhe i negativnim posledicama na ljude. Žao nam je što se pokušava na negativan način staviti u kontekst sport koji ima svoja stroga pravila (a naročito se odnose na punoletnost) te se nadamo da će ovo obraćanje malo umiriti strasti i ukloniti negativan kontekst sa esporta. Pozivamo sve ljude, medije, političare i zainteresovane da nas kontaktiraju, posete naša događanja i vide pravu sliku i svrhu ovog sporta kao jednog od najbrže rastućeg i svrsishodnog sporta.
Sa poštovanjem.
Dalibor Marinović, predsednik Srpskog E-sports saveza

Podelite vest